Κορωνοϊός

Ασκληπιός Απολυμάνσεις
9 Μαΐου 2020
Show all

Κορωνοϊός

Κορονοϊός

Ο Αθανάσιος Τσακρής μίλησε για τον κορωνοϊό στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9.
Ο κ. Τσακρής εξήγησε πως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια προσπάθεια για να γίνει χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών που έχει ο ιός, το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται, τι ικανότητα έχει να σκοτώνει τον ξενιστή που προσβάλλει, ακόμη και το ποιος είναι ο χρόνος επώασης, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι στη χώρα μας, η προσπάθεια γίνεται στο να υπάρξει πολύ έγκαιρη ανίχνευση οποιουδήποτε εισαγόμενου περιστατικού.
Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας;  Στη φάση που είμαστε, παρότι η ανίχνευση του ιού έγινε πολύ γρήγορα, ακόμη είναι σε εξέλιξη προσπάθεια για να γίνει χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών που έχει ο ιός. Το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται, τι ικανότητα έχει να σκοτώνει τον ξενιστή που προσβάλλει, ακόμη και το ποιος είναι ο χρόνος επώασης, ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά και από εκεί και πέρα να βρεθούν διάφοροι τρόποι, είτε είναι αυτό είναι εμβόλιο, είτε θεραπεία, ώστε, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων, να μπορέσουμε να περιορίσουμε ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε την εξάπλωσή του ώστε να προλάβουν τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της νέα πρόκλησης δημόσιας υγείας.
Ποιο είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης;  Σε αυτή το φάση και στην Κίνα το κλειδί είναι - και με τα μέτρα που είναι σε εξέλιξη και στην Κίνα- να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα ο ιός αυτός μπορεί να μεταδίδεται και από ασθενείς που έχουν ήπια κλινική εικόνα. Είναι ένα 20% των περιπτώσεων που εκδηλώνουν την κλασική κλινική εικόνα, αυτή της ιογενούς πνευμονίας, μια βαριά κλινική εικόνα που χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο ή/και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να έχει ήπια κλινική εικόνα, τα άτομα δηλαδή μπορεί να κυκλοφορούν και να μεταδίδουν εύκολα τον ιό στην κοινότητά (τους), κάτι που είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τη μεταδοτικότητα και τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός. Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kathigitis-ekpa-apanta-se-apories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλέστε μας Τώρα